Kopen in Duitsland

Het gaat goed in Duitsland! Woningen in en rond de steden worden vlot verkocht, het buitengebied volgt die trend. Ook beleggers hebben Duitsland ontdekt. In toenemende mate neemt men afscheid van Nederlands vastgoed en herinvesteert in Duitsland. Niet alleen vanuit het buitenland bestaat een toenemende belangstelling voor Duits onroerend goed, ook binnenlandse interesse stijgt. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst!
Bewoners van het grensgebied met Duitsland weten al langer, dat werken in Nederland en prachtig wonen in Duitsland de ideale combinatie is. Ook gepensioneerden zien dat je in Duitsland beduidend meer "waar voor je geld” hebt dan in het dure Nederland. En dan zijn er uiteraard de kopers van het tweede huis voor heerlijke dagen in het vriendelijke Duitsland, waar, naast genieten van de geweldige natuur, vissen en jagen ook deel uitmaakt van de cultuur.

Makelaardij in Duitsland

Ongetwijfeld hebt u via het internet al eerste verkenningen gedaan met betrekking tot het huizenaanbod in Duitsland. Daarbij valt het op dat er zelden een adres van het object vermeld wordt. De bedoeling is dat u contact opneemt met de betreffende makelaar die u, op uw verzoek, een Exposé (verkoopbrochure) zendt. Dit Exposé bevat tevens de verkoopvoorwaarden waarin vrijwel altijd de bepaling is opgenomen dat u als koper courtage verschuldigd bent. De makelaarscourtage in Duitsland bedraagt over het algemeen 6% excl. BTW (Mehrwertsteuer of MwSt.) In sommige delen van Duitsland wordt dat door de verkoper betaald, in andere delen door de koper. Wat u meestal tegenkomt is dat de makelaar zowel de verkoper alsook de koper een courtage van 3% excl. BTW in rekening brengt. Het is even wennen, maar hier geldt: "Andere landen, andere gewoonten". Voor het uitoefenen van de makelaardij is in Duitsland geen opleiding vereist, een inschrijving c.q. vergunning van de lokale Kamer van Koophandel is voldoende. De kwaliteit van de makelaars varieert van ronduit slecht tot goed. Het is van belang dat u primair uw eigen belangen in de gaten houdt, dat doet de Duitse makelaar namelijk ook. De adviesfunctie van de makelaar in Duitsland is niet sterk ontwikkeld, er wordt u gewoon een huis verkocht. Zorg dat u vooraf goed geïnformeerd bent over het hele aankoopproces. Een voorbehoud voor financiering is niet gebruikelijk, een koop is vrijwel altijd definitief.

Aanbod

Dit is een onroerend goed portaal voor Duitse makelaars die hun objecten ook in Nederland willen aanbieden. U hoeft niet bekend te zijn met plaatsnamen en postcodes in Duitsland. Simpel op de kaart inzoomen op het gebied waar u zoekt en de aanbiedingen verschijnen. De informatie wordt zonder onze tussenkomst geplaatst door de betreffende aanbieder en wij aanvaarden op geen enkele wijze aansprakelijkheid voor de juistheid en volledigheid daarvan.

Informatie

Graag worden wij op de hoogte gehouden van uw ervaringen met makelaars, notarissen, kort gezegd van alles wat u bent tegengekomen tijdens uw zoektocht, aankoop en afwikkeling daarvan. Wij adviseren, mede met behulp van uw ervaringen, Duitse makelaars die zich richten op de Nederlandse kopersmarkt hun werkwijze af te stemmen op het verwachtingspatroon van de Nederlandse kopers ten behoeve van een optimaal verloop van de transactie. Mail ons uw ervaringen, we doen er iets mee.